воскресенье, 24 апреля 2016 г.

Модуль 11. Рефлексія

Ще одні курси закінчились. Багато нового, цікаві події, нові ідеї, зустрічі з колегами. Завжди приємно зустрічатися у гарному товаристві, завдяки привітній атмосфері, яку наш тренер створювала на кожному занятті, час проведений на курсах минав швидко та цікаво. Дякую всім за гарно проведений час. До нових зустрічей!!!

Модуль 10. Рефлексія

Фасилітація. Модно, по-новому і класно. Думаю у початкових класах її впроваджувати зарано, але спробуємо. Працювалося сьогодні творчо і продуктивно. Створено документ для фасилітації та план впровадження проекту. Пізнавальною була педрада, про роль і місце основних запитань проекту. Адже добре продумані запитання спонукають до виявлення цікавих альтернативних поглядів та пропонують сфокусувати увагу на аргументованому доведенні своєї точки зору, а не на тому, чи наша відповідь «правильна» чи «неправильна». Такі запитання призводять до розуміння учнями цінностей знань задля розв’язування завдань з реального життя та їх досвіду. 

Модуль 9. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені зробити такі висновки щодо того, як учні можуть самі спрямовувати себе у навчанні та про роль і місце диференційованого навчання.
У практичній діяльності вчителя може виражатися в тому, що всі учні отримують завдання однакової складності, але слабшим з них надають індивідуальну допомогу. Нерідко слабшим учням дають окремі, посильні для них завдання або пропонують легкі завдання, згодом ускладнюють їх додатковим завданням, яке вони виконують відповідно до своїх можливостей. Загалом, диференціювати завдання можна кількістю завдань, ступенем їх складності, ступенем самостійності виконання. Складнішим і ефективнішим видом диференційованого навчання є здійснення його в умовах поділу класу на групи залежно від рівня навчальних можливостей учнів.

Модуль 8. Рефлексія



Цей модуль допоміг мені обдумати, що означає «оцінювання, зосереджене на потребах учнів», а саме:

  • оцінювання учнів на кожному етапі проекту; 
  • оцінювання всіх умінь і навичок, які заявлені у навчальних цілях;
  • для визначення розуміння учнями теми та її зв'язків з іншими темами курсу передбачено проводити підсумкове оцінювання; 
  • оцінювання не обов'язково повинне виражатися у вигляді певної кількості балів, оцінка учня може бути вербальною; 
  • оцінка обов'язково повинна бути стимулюючою та заохочуючою навіть тоді, коли вона виражена невисоким балом.

Модуль 7. Рефлексія


В цьому модулі я з'ясувала, що зміст завдань не повинен бути занадто складним. Потрібно враховувати рівень знань учнів.Тому необхідно спланувати діяльність учнів в проекті. Учнівські роботи будуть сприяють покращенню методики навчання.

Модуль 6. Рефлексія


Цей модуль допоміг мені поміркувати про те, які зміни може внести використання сервісів Веб 2.0 щодо спілкування та співпраці у навчання моїх учнів, а саме:
• ділитися своїми думками, ідеями та проектами один з одним;
• спільно збирати та ділитися з іншими колекціями гіперпосилань на веб-сайти, створені відеокліпи;
• змінювати, коментувати, додавати та видаляти дані, які створили інші;
• запитувати та давати свої відповіді на запитання та ідеї інших.

пятница, 15 апреля 2016 г.

Модуль 5. Рефлексія

Цей модуль допоміг мені замислитись про те, які зміни може внести використання Інтернет-ресурсів у процес навчання моїх учнів, а саме: спільне обговорення проміжних результатів дослідження в ході виконання проекту, передавання мережею інформації учням, які теж працюють над проектом, рефлексувати по закінченню кожного з етапів роботи над проектом.
Я бачу надзвичайну користь від роботи у цьому модулі, оскільки вона дала можливість критично подивитись на створену напередодні учительську презентацію і внести корективи у діяльність учнів, формулювання цілей дослідження.
Сприяти відповідальному, законному та доцільному використанню учнями Інтернету допоможуть стратегії підвищення обізнаності та попередження, викладені у Модулі 5.